dinsdag, 29 september 2015 12:27

'Nederlander is slecht voorbereid op brand'

 ..
Nederlanders zijn vaak niet optimaal voorbereid op een brand in huis. Zo weet slechts één op de vier zeker dat de rookmelder werkt. Dat blijkt uit onderzoek van het bedrijf Nest, dat in het kader van de Nationale Brandpreventieweken (hele maand oktober) 1001 volwassenen ondervroeg over brandveiligheid.
 
Vier op de vijf Nederlanders test de rookmelder in huis niet maandelijks, zoals wordt aanbevolen. 15 procent geeft toe nooit te testen. In ruim twee op de tien huishoudens hangt überhaupt geen rookmelder.
 
Een mogelijke verklaring hiervoor is het slechte imago van rookmelders. Driekwart van de respondenten vindt dat de apparaten vervelende aspecten hebben, zoals het gepiep bij een lege batterij en een regelmatig vals alarm.
 
Alarmerend
Nest, dat zelf rookmelders maakt, noemt de resultaten alarmerend, ook omdat uit eerder onderzoek blijkt dat bijna de helft van de geïnstalleerde rookmelders niet werkt. Dit terwijl brand gevaarlijker is dan ooit. "Moderne huisbranden slaan vier keer sneller over dan veertig jaar geleden. Het vuur kan een kamer al in een paar minuten helemaal innemen."
 
Vluchtroute
Er is ook naar andere aspecten van brandveiligheid gekeken. Zo blijkt dat 53 procent van de Nederlanders geen vluchtroute heeft uitgestippeld. Ook denkt een meerderheid (86 procent) meer dan vijf minuten te kunnen nemen om spullen te pakken en het huis te ontvluchten. Volgens richtlijnen mag dit juist hooguit vijf minuten zijn.
 
Koolmonoxide
Naast brandveiligheid werd ook gekeken naar koolmonoxideveiligheid. 70 procent van de ondervraagden blijkt geen koolmonoxidemelder te hebben, ondanks dat vergiftiging dodelijke gevolgen kan hebben. Koolmonoxidemelders zijn nog niet verplicht in Nederland, behalve in nieuwe woningen.
 
(NU.nl, 2015)
Risico icoon Risico icoon Planvorming icoon Planvorming icoon Opleidingen icoon Opleidingen icoon Materialen icoon Materialen icoon Evaluatie icoon Evaluatie icoon Verhuur icoon Verhuur icoon Verhuur icoon Verhuur icoon Detachering icoon Detachering icoon Webshop icoon Webshop icoon BHV Materialen icoon BHV Materialen icoon Brand Materialen icoon Brand Materialen icoon Communicatie Materialen icoon Communicatie Materialen icoon EHBO Materialen icoon EHBO Materialen icoon Evacuatie Materialen icoon Evacuatie Materialen icoon http://veiligheidscentrumlimburg.nl/sitemap.xml